5 Tips voor een succesvolle crowdfunding campagne


Crowdfunding lijkt misschien een trend van de laatste jaren, maar volgens Brian Fargo, CEO van gamestudio inXile en uitgever van onder meer de succesvolle Wasteland 2 en Torment games, is crowdfunding al bijna 130 jaar oud. De eerste crowdfunding campagne dateert uit 1885, toen New Yorkers werden opgeroepen om een dollar bij te dragen aan een voetstuk voor het Vrijheidsbeeld.

De Fransen hadden het beroemde beeld dan wel geschonken aan de Amerikanen, het gestoelte op Ellis Island moesten ze zelf betalen. En omdat via de traditionele wegen niet het benodigde bedrag bij elkaar werd geraapt, organiseerde de gemeente een “inzamelingsactie”: In ruil voor een klein bedrag ontvingen de “backers” een miniatuurpoppetje van Lady Liberty. Binnen niet al te lange tijd werd een bedrag van ruim $100.000 veilig gesteld, en kwam de voet er.

_67225329_slide1Vandaag de dag is crowdfunding voor iedereen toegankelijk, dankzij sites zoals Kickstarter en IndieGogo. Maar volgens Fargo, die in 2013 bijna $3 miljoen dollar ophaalde voor zijn game Wasteland 2, gaat aan een succesvolle Kickstarter campagne een hoop planning vooraf. Tijdens Arctic15, een groot tech event dat vandaag plaats vindt in Helsinki, geeft hij zijn 5 tips voor een succesvolle crowdfunding campagne weg:

1. Lanceren is pas stap 40

Brian Fargo

Een Kickstarter campagne lanceer je niet over één nacht ijs. Volgens Fargo zijn er veel crowdfunding initiatieven die beginnen met het lanceren van een campagne om te kijken waar het schip strand, voordat ze hebben nagedacht over hoe ze hun product gaan realiseren, wat ze al kunnen laten zien en hoe ze hun PR strategie een maand lang actueel houden.

“Het lanceren van een Kickstarter campagne is als het lanceren van een bedrijf: Je denkt van te voren na over je product, je team, je PR-, content en marketingstrategie. Pas als al die dingen bedacht zijn, lanceer je je campagne. Dat is eigenlijk je laatste stap, nadat je je hele gameplan van te voren al hebt uitgedacht.” Volgens Fargo is het belangrijk dat je campagne in de eerste 48 uur al 20% van het beoogde budget ophaalt. “Als dat niet lukt, is de kans statistisch minimaal dat je campagne een succes wordt. Een goede voorbereiding is dus extreem belangrijk”.

2. Laat jezelf zien

Volgens Fargo is het erg belangrijk om je campagne een menselijk gezicht te geven, zodat mensen je aardig gaan vinden en je het succes gunnen. “Een video waarin je alleen een demo van het product ziet is vaak minder succesvol dan een video waarin het team wordt voorgesteld, zodat mensen zien wie er aan het product werken. Wanneer mensen je leren kennen gaan ze het je gunnen, en daarnaast geeft het ze vertrouwen dat je dit echt gaat realiseren voor ze.”

Lees verder op Numrush: http://numrush.nl/2015/05/26/5-tips-voor-een-succesvolle-crowdfunding-campagne/

Tags: , , , , , , , , ,

Live Crowdfunding .tv

Verrassend Vlug Verkopen Crowdfunding Campagne

CF Beat English Headlines

RSS Error: WP HTTP Error: Could not resolve: www.crowdfundbeat.com (Domain name not found)

BeCiclos Crowdfunding video